Kehakaal

Anonüümne

20. juuli 2020

Kehakaal

Tere. Paljud on suure ülekaalu vähendamisel (umbes tempoga -1 kilo nädalas ehk 10-15% kaloraaži defitsiiti) kasutanud edukalt toitainete vahekorda: rasvu 10; valku 30; süsivesikuid 60%. TAI toitumisprogramm (nutridata) annab sellise proportsiooni peale häiret ja kuhjaga soovitusi suurendada rasvade osakaalu ning vähendada valku. Kas kaalulangetamisel võib ja peabki kasutama teistsugust toitainete vahekorda kui normkaalu säilitamisel?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Lühiajalise kaalualandamise korral ei ole vahet, millist põhitoitainete vahekorda kasutada – väga rasvavaest või -rikast toitumist. Igasugune söömise piiramine alandab kaalu. Kui rasvade osakaal on pikka aega liiga väike, jääb organismil puudu asendamatutest rasvhapetest ning suure tõenäosusega ka rasvlahustuvatest vitamiinidest, võib-olla ka teistest vitamiinidest ning mineraalainetest, kuna toitumine ei ole mitmekesine ja tasakaalus. Valkude puhul tuleks vaadata saamist kehakaalu kohta. Pikemaajalisel tarbimisel loetakse ohutuks maksimaalselt 2 g kehamassi kilogrammi kohta päevas. 
Kui inimene kasutab kaalu alandamisel soovituslikke põhitoitainete vahekordi, sööb toite vastavalt toidusoovitustesele eri toidugruppidest, siis on tal ka tagatud kõikide organismi tõrgeteta toimimiseks vajalike ainete saamine. Samuti on mitmekesiselt toituda lihtsam, kui süüa kas ainult väga rasvavaest või -rikast toitu ning dieedi lõppemisel on suurem tõenäosus, et normaalse toitumise põhimõtted on saanud harjumuseks, mida on lihtne järgida ning mis tagab ka järgneva kaalu hoidmise.