Toitumine ja tervis

Taavi

29. oktoober 2020

Toitumine ja tervis

Tere.
Olen 74 aastane mees.Pikkus 177 cm,kaal 86 kg,vöö ümbermõõt 89 cm.Tegelen aktiivselt põllumajanduses suure füüsilise koormusega.Toidukordi päevas on kaks:hommikul ja õhtul peale tööd.Selline elustiil on olnud terve elu.Lemmiktoiduaineteks on piim,rukkileib,mõningal määral sai,kartul,ka köögivili.Menüüs on ka muidugi liha ja harvem kala.Ja nüüd siis see,mis on mureks-Vere analüüsides olid näitajad – veresuhkur 7.0 eelmisel aastal 6,2 kolesterool 5.0 eelmisel aastal 5.0 HDL oli 1,4 eelmisel aastal 1,3 ja kusihape 546 eelmisel aastal 459. Kusihappe osas määras perearst febuksostaadi.Selle ravimi kohta aga on ohutusalane teabekiri 27.06.2019.Kuidas sellesse suhtuda? Kuidas saaks toitumisega neid kahte probleemi lahendada ja kui ohtlikud need näitajad on ?

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Eelkõige soovitaksin pöörduda mõne toitumisnõustaja vastuvõtule, et selgitada välja toidupäevikut analüüsides toitumise kitsaskohad. 
Kehamassiindeksi järgi, arvestades vanust, ei ole tegemist ülekaaluga. Rasvadest tasub lugeda täpsemalt siit.
Soovituslik on oomega-3-rasvhapete poolest rikas toit (rasvasem kala ja seemned: kõrvitsa-, lina-, kanepiseemned, Kreeka pähklid jt).
Kolesterooli ja kusihappe kontrolliks on oluline saada toiduga piisavalt kiudaineid (30-35 g/päevas). Kiudainete parimateks allikateks on köögi- ja puuviljad, marjad, täisteratooted ning pähklid-seemned. Iga päev minimaalselt 300 g köögivilju ning 200 g puuvilju või marju. Teraviljatoodetest eelistada täisteratooteid.
Kusihappe vähendamiseks juua piisavalt vedelikku (vesi, taimeteed) minimaalselt 1-1.5 l/päevas.