Tervislik toitumine
21. juuni 2017
Tere.
Mul on selline isklikum küsimus. Nimelt tahtsin oma perele pakkuda tervislikku leiba. Hakkasin siis uurima, mis leibadesse pannakse ja mis seal olema peaks. Hetkel olen jõudnud ummikusse. Nimelt, põrandaleibade seas justkui igati “roheline” leib puuduks. Ometi armastan ise just seda sorti leiba. Vormileivaga kilu hästi ei söö :) Ehk olen oma hinnangutes liiga range. Samas kui mingi aine võib tekitada mul neerupuudulikkust, siis kas see ikka peaks minu leivas olema. Tegin väikse tabeli, mis küll hetkel poolik aga avanev pilt julgustav pole. Ehk oskate kommenteerida ja aidata. Äkki olen leivatootjate vastu liiga karm ja poes ikka leidub roheline leib. Oleksin teie kommentaaride osas tänulik. Hetkel tean, et Eve-Kati leib on igati tervislik leib. Ei sisalda nisujahu, e-aineid, gluteeni, soola vähe ja suhkruid alla 5%.
Helina
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Kahjuks jääb arusaamatuks, mis on see aine, mis võib Teie arvates Teil tekitada neerupuudulikkust. Kui tahetakse, et leib ka mõnda aega säiliks, siis peab ta sisaldama vähemalt midagigi neist – sool, suhkur, E-ained. Samuti on paljud E-ained vajalikud leiva struktuuri, lõhna- või maitseomaduste jne jaoks. Nisujahu lisatakse ka enamaltjaolt leiva küpsetusomaduste parandamiseks. Miks peaks üldse nisujahu kartma? Kui Teil on diagnoositud gluteenitalumatus, vaid siis peaks vältima gluteeni ja nisujahu, aga ka rukkijahu, sest gluteeni sisaldub ka rukkijahus. Suhkrud on olemas looduslikult juba ka nt teraviljades. Seetõttu peaks pakendilt lugema ennekõike koostist, kas tootesse on lisatud veel lisasuhkruid (suhkru, siirupi vm näol) või tulenevad suhkrud ainult n-ö looduslikest allikatest. Kui Teil otseseid terviseprobleeme ei ole ning ükski loetletud ainetest terviseprobleeme ei ole tekitanud, siis ei maksa Teie poolt loetletud aineid karta. Oluline on varieerida, mitte jääda kindlaks vaid ühe tootja ühe sordi leivale.