Kehakaal

Katrin

17. september 2015

Kehakaal

Tere, Mu poiss-sõbral (21-aastane noormees) on diagnoositud kõrgvererõhutõbi ehk hüpertoonia. Ta on umbes 178 cm pikk ja kaalub 95-96 kg. Tegemist on turskemat tüüpi noormehega, kes tegeleb ka 1-2 x nädalas jõutreeninguga jõusaalis. Hiljuti sain teada, et selle haiguse korral ei ole kangide ja raskuste tõstmine soovitatav ja mõjub südamele koormavalt. Nüüd oleks vaja treeningut vahetada ja ta planeerib jõutreeningu vahetada vastupidavustreeningu vastu (ujumine, jooksmine). Varem on ta kaalunud ka üle 100 kg (täpsemalt ma ei tea, aga ta on oma kunagisest vanast kaalust vähemalt 10-15 kg alla võtnud), nii et on toimunud edasiminek. Samas on praegune kaal ikkagi päris suur ja ka vererõhk on kõrge. Kuna tal on kehatüüp selline, kelle kohta öeldakse “raske kondiga” ja ta on niigi juba kaalust alla võtnud, siis mulle tundub, et tema puhul kehamassiindeks ei näita õiget tulemust. Erinevad kehamassiindeksi kalkulaatorid näitavad, et tegemist on ülekaaluga, mõned kalkulaatorid näitavad, et tegu on rasvumisega, kuid kuna ta käib ka jõusaalis ja ta ei näe rasvunud välja, siis arvatavasti ei ole need kalkulaatorid tema puhul relevantsed. Mis oleks see reaalne eesmärk, milleni tal oleks seda võimalik langetada ja mis oleks tervislik? Sooviks ka teada, mida tuleks hüpertoonia korral süüa teha? Noormees sööb hommikusöögiks putru, lõunal toidukohas päevapraadi (sama suurt portsu, mis teisedki, kes on normaalkaalulised) ja õhtul siis minu valmistatud toitu (tavaline toit koos salatiga). Puuvilju sööb ka. Seega on arusaamatu, millest tuleneb noormehel ülekaal. Sööme igapäevaselt kaerakliidega kaeraputru moosiga, üks kord päevas lahja kohv pruuni suhkruga, puuvilju (eelkõige banaane, õunu), vahel muna. Oleme suurendanud täisteratoodete hulka (täisteranuudlid, pruun riis, must või teraleib – saia ei tarvita üldse). Toitude kõrvale sööme ka salatit (näiteks tomati-kurgisalatit). Liha eriti ei tarbi, pigem hakkliha ja kotlette ja taolisi asju (kus on tõenäoliselt palju soola), nii et võibolla see on probleemseks kohaks. Soolaheeringat ei tarbi enam, vaid külmsuitsutatud lõhefileed näiteks. Magustoiduks on näiteks kohupiim, vahel ka šokolaad või küpsised, aga muidu rämpstoitu üldiselt ei söö. Ühesõnaga, oleme üritanud toitumisse sisse viia tervislikke muudatusi ja noormees on ka üritanud vähendada portsjonite kogust. Kui enne kaalus 98 kg kandis, siis nüüd 96 kg kandis. See pisike kaalulangus on olnud 1-2 kuu peale. Mina söön põhimõtteliselt samu toite natukene väiksemas koguses, mis temagi, kuid olen täiesti normaalkaalus. Seega tõesti väga arusaamatu, kust see suur ülekaal ja hüpertoonia tal tuleb, kui ta sööb täiesti normaalseid koguseid. Osaliselt on see ka pärilik muidugi, kuid mitte ainult. Samas ei soovi ka, et noormees peaks nälgima hakkama selleks, et kaalust alla võtta, nii et praegused kogused on üsna optimaalsed. Mis on hüpertoonia korral oluline veel tähele panna? Kas tuleks pigem keskenduda kaalu langetamisele või pigem tervislikumale toitumisele?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Soovitan tema puhul kindlasti arstiga konsulteerida ning teha analüüse, et selgitada täpsemalt ülekaalu põhjused ja saada konkreetsed juhised nii toitumiseks kui liikumiseks. Meestele annab sellekohast tasuta nõu Tallinnas Tartu Ülikooli Kliinikum Meestekliinikus doktor Kristel Ehala-Aleksejev.