Toitumine ja tervis
27. juuni 2014
Tere,
Tänan vastuse eest.
Sooviksin veel natuke liskaks küsida gluteenitalumatuse kohta.
Hakkasin oma beebile 6 kuuselt andma tatrajahu ja vahest hirsijahu putru. 7-kuuselt lisasin täistera kaerajahu pudru, mida annan igaks hommikuks. Rukki ja odra putru hakkasin pakkuma alls 8-kuu vanusest alates. Alguses tatra ja kaerajahu putrudega alustasin väiksemate kogustega, aga kui 8-kuuselt esimest korda rukki ja odra putru tegin ,siis tegin kohe sellise koguse nagu ta tavliselt putru söö, et kõhu täis saab (valmisputru umbes 100g). Nisu ei ole ma siiani talle üldse pakkunud. Laps hetkel 8,5 kuune.
Kas sellises vanuses ja järjekorras ning koguses putrusid pakkudes võisin suurenda lapsel gluteenitalumatuse tekkimise ohtu? Küsin seetõttu, et internetis erinevat infot ja osades kohtades mainitakse, et gluteenitalumatuse vältimiseks tuleks kaera, otra, nisu ja rukist kindlasti pakkuda enne 6,5 kuuseks saamist.
Tänan
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Gluteenitalumatuse esmased tunnused on vahelduva iseloomuga kõhulahtisus ja kõhukinnisus, kõhupuhitus, kõhuvalu, kõhu korisemine, puderjas suurekoguseline väljaheide, laps ei võta pikema perioodi jooksul kaalus juurde, kõhnub. Kuid kindlasti ei saa panna diagnoosi ise, vaid seda teeb arst.
Tsöliaakiat ennetada ei ole võimalik!
Soovitus hakata putrusid andma varakult tuleneb ennekõike sellest, et samal ajal võiks imik olla veel rinnapiimatoidul. Kui rinnapiima jätkub ka vanemale kui 6-kuusele lapsele, siis ei pea muretsema ning igal juhul omab see kaitset tsöliaakia eelsoodumusega imikule teraviljatoodete lisamisel menüüsse.