Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

7. oktoober 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere.
Sooviksin teada, kas liiga suur Omega-3 ning D-vitamiini kogus päevamenüüs kahjustab tervist. Tarbin igapäevaselt Mölleri kalaõli, kust saan Omega-3. 1,2 g (mis olevat soovituslik päevane norm). Nendel paaril päeval nädalas, mil söön päevas umbes 150 g heeringat (6 g omega-3.) lisaks on päevane kogus aga 7,2 g. omega-3. Samuti on tootel kirjas, et D-vitamiini kogus päevaannuses on 200% vajalikust normist. Olen kuulnud, et liigne D-vitamiini kogus on ohtlik. Tänan ! Silvi

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ω-3 ja Ω-6 rasvhapped peaksid meie kogu toiduga saadavast energiast kokku andma umbes 3%. See teeb 2000 kcal juures 0,03*2000kcal=60kcal ehk 60/9=6,7 grammi. Ω-6 ja Ω-3 rasvhapete omavaheline tasakaal peaks olema 1:1, kuid on meie toidus umbes 20:1. Seega tegelikult peaksime päevas toiduga saame umbes 3,3 grammi mõlemat rasvhapet ehk et 1,2 grammi kalaõlist saaduna ei ületa kohe kindlasti päevast soovitust. Kahjulikum on Ω-6 rasvhapete liig, kuna Ω-6 rasvhapete rohkus toidus võib aga suurendada näiteks aterosklerootilise südamehaiguse, osteoporoosi, astma, ekseemide ja äkksurma tõenäosust.
Kui nüüd nädala keskmiselt Ω-3 rasvhapete saamine kalaõlist ja kalast kokku ei ületa 3,3grammi, siis ei ole seda liiga palju.
D-vitamiini puhul tuleks teada, mis on antud kalaõli pakendil võetud päevaseks soovituslikuks koguseks, millest see 200% on leitud. Eesti toitumissoovituste kohaselt on päevane D-vitamiini soovitus toidust täiskasvanutele 7,5mcg ning eakatele ja lastele 10mcg, kuid päris mitmel maal on ka täiskasvanutel soovitus 10 mcg. Kuigi D-vitamiini loetakse nn “kõige mürgisemaks” vitamiiniks, siis tema kahjulik toime ilmneb päevase koguse 10-kordsel ületamisel. 
Üldiselt on siiski soovitused selliselt, et võimalikult palju peaks vajalikke toitaineid saama kätte toiduga ning alles siis, kui on näha, et see pole võimalik, võtta juurde toidulisandeid. Toidulisandite võtmisel tasuks alati konsulteerida arsti või apteekriga ning pigem võtta neid kuuridena. D-vitamiini suvisel ajal, kui viibite palju õues, pole toidulisandina üldjuhul juurde vaja võtta, sest suvisel ajal sünteesitakse seda piisava päikesekiirgusega kokkupuutumise puhul nahas juba iseenesest vajalikus koguses.