Toitumine ja tervis

Virve

2. aprill 2016

Toitumine ja tervis

Sõin kahel järjestikusel lõunal sama koguse suppi. Ühel päeval kala-kartulisuppi, teisel kana-nuudlisuppi. Ka kanasupis oli kartulit, porgandit oli mõlemas. Kalasupiga näitas kolesterooli kogust 161 aga kanasupiga 61 – kuidas on see võimalik? Kuna mul on kolesterool kõrge siis olen jälginud mida süüa ja arvasin seni et kala on ikka kasulikum? Tervitades, Virve

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Üldjuhul on jah kalades kolesterooli vähem kui kanas (eriti nahaga), kuid kogu supi kolesteroolisisaldust mõjutab nii kala-kana kogus kui ka teised supi komponendid, näiteks või ja muna. Kõrge kolesteroolitaseme korral soovitatakse ennekõike suurendada kiudaineterikaste toitude (täisteratooted, puu- ja köögiviljad) söömist, kolesteroolirikaste toitude mõju vere kolesteroolitasemele ei ole enam veenvalt tõestatud, kuna organism toodab kolesterooli ka siis, kui seda toiduga väga vähe saada.