Tervislik toitumine

Anonüümne

27. juuni 2014

Tervislik toitumine

Tere!
Palju on räägitud kala söömise vajadusest, et sealt saada vajalikke rasvu ning erinevaid oomegasid. Samal ajal räägitakse reostunud Läänemerest ning kasvandustes kasvatatud kalade antibiootikumidest ning ühekülgsest toitumisest.
Minu küsimus on järgmine: milliseid kalu peaks süües eelistama? Kas ka poodides müüdavad konserveeritud kalad (nt makrill või tuuna tomatikastmes) ja marineeritud heeringas (nt kergelt suitsutatud õli kastmes heeringad) sisaldavad tegelikult inimesele vajalikke aineid? Või on kõik hea kala seest selleks hetkeks juba kaduma läinud?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kalade puhul on soovituslik süüa neid nädalas kokku umbes 200 grammi ning vaheldumisi nii punast kui valget kala. Selliselt toimides saab ühelt poolt tagada piisavalt vajalikke rasvhappeid ja D-vitamiini ning teiselt poolt on minimiseeritud risk kõikvõimalike Teie poolt nimetatud ainete saamiseks organismile ohtlikus koguses. 
Pigem tasuks eelistada värskest või külmutatud kalast ise toidu valmistamist kui soola- ja suitsukala ning kalakonserve (vahelduseks loomulikult ikka võib neid ka süüa). Seda ennekõike nende suure soolasisalduse pärast. D-vitamiini ning rasvhappeid annavad need ikka.