Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

20. veebruar 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
Ootame oma perre esimest last. Püüan toituda tervislikult, kuid ei leia alati kõige kohta piisavalt infot. Tean küll, et kui võimalik koorida poest ostetud puuvilju või need korralikult pesta kuna need võivad olla üle pritsitud pestitsiididega. Kahjuks aga ei leia kuskilt infot meil talvekuudel poes müüdavate arbuuside ja melonite kohta. Kuidas on lood nendega? Kas talveperioodi arbuus on kuidagi kahjulikum suvel ostetust?
Veel huvitab mind kas rase peaks hoiduma tsitruselistest, pähklitest, shokolaadist? Kui neid võib tarbida, siis milline oleks päeva norm? Aeg-ajalt on meeletu apelsini isu, kuid püüan siiski piirduda ühega päevas. Shokolaadi ei julge ka süüa rohkem kui paar väikest tükikest päevas ja seda ka mitte iga päev.

Ette tänades

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui inimene (sh rase naine) toitub mitmekesiselt ja ei tarbi ühtegi toiduainet liiga palju, siis ei ole ohtu saada ei enda ega lapse tervisele ohtlikus koguses lisa- või saasteaineid ning samuti on sel juhul tagatud organismi varustamine piisava koguse vajalike toitainetega. Arbuusidel-melonitel on nii paks koor, et võimalikke saasteaineid, kui viljad on korralikult puhastatud, saame nendega väga vähe. 
Tsitruselised, pähklid ja šokolaad võivad naisel endal esile kutsuda tundlikkuse nähte või allergilisi reaktsioone, veel sündimata last need ei mõjuta, küll aga tuleb nendega olla ettevaatlik imetamise ajal. Viimased kaks nimetatud toiduainet on aga energiarikkad ning nende tarbimist tuleks seetõttu hoida kontrolli all. Kui muud magusat (sh suhkur, moos, karastus- ja mahlajoogid, küpsised, koogid jms) üldse ei sööda, siis võiks päevas süüa kuni 40 grammi šokolaadi. Apelsin on muidu heaks C-vitamiini allikaks, kuid nagu juba öeldud, siis oluline on mitmekesisus ning seetõttu apelsin päeva kohta on täiesti piisav, et jaksaks süüa ka teisi puu- ja köögivilju ning toite teistestki toidugruppidest.