Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

14. oktoober 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere!

Olen viimasel ajal mitme tuttava käest kuulnud väidet, et kartulid on suisa kahjulikud, eriti ei tohiks neid lastele söögiks anda. Oskate sellist suhtumist põhjendada?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõige õigem oleks tuttavatelt endilt küsida, mis nemad põhjenduseks toovad. Spekuleerides võib arvata, et üheks põhjuseks võib olla hiljuti Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni poolt välja antud uus toitumispüramiid. Nende soovituste põhjal paikneb kartul isegi nagu mitmes toidugrupis. Toitumisteraapia poolt välja antud tervisliku toitumise juhendis käsitletakse neid nii köögiviljade kui ka teraviljade all, kus soovitatakse kartulit süüa mõõdukalt, kuid püramiidis endas on kartulid paigutatud suisa tippu. Ja seal on ka põhjendus, et kartul on suure glükeemilise indeksiga toiduaine, mistõttu ei soovitata süüa. Glükeemilise indeksiga arvestamine toitumises ei ole siiski hetkel leidnud veel piisavat teaduslikku põhjendust, pigem tuleks arvestada glükeemilise koormusega. Kartul on läbi aegade olnud eestlastele üheks põhiliseks toiduaineks, ta sisaldab palju kaaliumi ning arvestatavas koguses vitamiini C. Seetõttu kindlasti ei tasu kartulit karta. Küll aga tuleb vaadata, et ei tarbitaks teda peamiselt frii- ja praekartulitena, vaid keedetult-aurutatult või pudruna ning samuti vältida kartuli juurde pakutavaid rasvaseid kastmeid. Kartuleid võiks tarbida koos köögiviljadega.