Toit ja toidu valmistamine
3. mai 2010
Tere,
Olen kuulnud et piim ja teraviljad ei sobi kokku,
kas putru peab keetma veega või piimaga, et saada kasulikud ained kätte,
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Millistel teaduslikel uuringutel see väide põhineb? Võib-olla peetakse siin silmas seda, et kaltsiumi omastumine väheneb, kui toiduga saadakse samal ajal ka fütiini, mida leidub teraviljatoodetes. Aga kui me piima üldse ei tarbi, siis saame kaltsiumi veelgi vähem. Seetõttu on siiski soovitatav putru teha piimaga, kui üleüldine piimatoodete tarbimine on väike, et suurendada kaltsiumi saamist. Samas ei tohi ära unustada, et kaltsium vajab imendumiseks kindlasti ka vitamiini D ja omega-3-rasvhappeid (leidub rikkalikult kalades) ning magneesiumi (rohelised köögiviljad).