Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

22. september 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
olen kuulnud et kaalulangetamisele aitab kaasa kui süüa kindlatel kellaaegadel ja nüüd hakkasingi seda meetodit praktiseerima (lisaks proovin süüa ka tervislikult ja mitmekesisemalt). Paraku käib mu elukaaslane vahetustega tööl ning mulle sobiks paremini kui saaksin süüa vähemalt lõunat temaga samal ajal. Niisiis kui söön üks nädal oodet kell 12.00 ja lõunat vahemikus 14.30-15.00 ning teine nädal vastupidi ehk lõuna kell 12, oode kell 15 siis kas see muudab midagi? (lisaks söön hommikust kell 9.00-10.00, ning õhtust kell 18.00, natuke söön ka kell 20.00, et kõht enne magamaminekut liiga tühjaks ei läheks) Kas parem on süüa niimoodi või pigem valmistada mitu korda süüa/toitu üles soojendada, et toidukordadest kinni pidada? Kas kindlatel kellaaegadel söömine on üldse nii oluline/tõhus et selle pärast muretseda?
Teiseks: kas inimesel kes liigub väga vähe on üldse mõtet süüa 5 korda päevas või peaksin sööma vähem?
Aitäh

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Regulaarne söömine tähendab pigem seda, et ühtegi toidukorda ei jäeta vahele. Päris täpselt kellaajaliselt iga päev ühel ja samal ajal süüa õnnestub väga vähestel ning see ei olegi eesmärk, mõnetunnised kõikumised on täiesti normaalsed. 
Kui inimene on väheliikuv, siis peaks ta päevas saama vähem energiat, mis tähendab, et tuleb ühelt poolt vaadata, mida süüakse (eelistada köögivilju, täisteratooteid, lahjasid piimatooteid, kala ning võimalusel vältida maiustusi, soolaseid snäkke, valmistoite jne) ja teisest küljest tuleb ilmselt vähendada ka korraga söödavaid toidukoguseid. Sagedasem söömine tagab selle, et inimesel ei teki suurt näljatunnet, mis sunniks teda ühel toidukorral sööma liiga palju. Enda energiavajadust ning toitumist saab analüüsida internetipõhise toitumisprogrammiga. Kindlasti soovitan lisaks toitumisele siiski mõelda ka liikumise peale – tund tempokat kõndimist päevas oleks väga hea.