Tervislik toitumine
2. jaanuar 2014
Tere,
Olen juba ligi aasta olnud vegan, st söönud vaid taimset kraami. Minu küsimus on asendamatute aminohapete kohta. Milliseid taimi kombineerides saab kindel olla, et kõik vajalikud aminohapped on kättesaadavad ka veganile? Valkude sisaldus minu veres on väga hea. Samas ei anna vereproov vastuseid sellle kohta, kas kõik vajalikud aminohapped siiski esindatud on. Olen soja suhtes väga skeptline ja siiani seda pigem vältinud, samas peaks sojas olema kõige parem aminohappeline kooslus? Kas soja peaks kuuluma vegani toidulauale, või saab ka teisiti?
Lisaks soovin teada, milliseid analüüse ja kui sagedasti peaksid veganid tegema, et ennetada tekkida võivaid probleeme.
Loodan siiralt, et vastuseks ei ole soovius tarbida mõõdukas koguses, liha, kala ja piimatooteid. Minu tervis on peale vegantoidule üleminekut muutunud palju paremaks. Samuti on muutunud meitsemeel. Lisaks eetiliseed tõekspidamised.
Parimat!
Heivi
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Soovitan omavahel kombineerida erinevaid teravilju, kindlasti kasutada kaunvilju, samuti tarvitada pähkleid ja seemneid. Sojatooteid võib aeg-ajalt süüa, kuid väga suurtes kogustes kindlasti mitte. Üldjuhul peavad veganite poolt söödavad toidukogused olema pisut suuremad, kuna taimetoidust saadav energia on väiksem tavatoidust. Erinevaid taimset päritolu toiduaineid omavahel kombineerides ning neid piisavas koguses süües ei tohiks tekkida ka asendamatute aminohapete defitsiiti. Küll aga võib probleeme tekkida teiste toitainetega: vitamiinid D ja B12, kaltsium, tsink, raud. Seetõttu tasuks nende taseme kindlaks määramiseks organismis aeg-ajalt analüüse teha.