Toitumine ja tervis
19. oktoober 2012
Olen 44 aastane mees ning mul on hiljuti avastatud pankrease krooniline põletik. Sooviksin teada, et mida ma tohin süüa ja mida mitte?
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Teie küsimusele vastab TÜ Kliinikumi dieetraviarst Liidia Kiisk: “Sobivad hautatud, keedetud ja küpsetatud toidud, piimatooted ja neist valmistatud toidud, mitmesugused püreesupid, jogurtid, juust, hautatud kala- ja lihatoidud, hapupiimatooted. Korraga söödavad toiduportsjonid peaksid olema väikesed (300-400 g), süüa tuleks vähemalt 4-5 korda päevas. Kui tunnete, et peale söömist mõni toit/toiduaine tekitab iiveldust või ebameeldivat täiskõhutunnet, siis tuleb see menüüst välja jätta ja asendada teisega. Süüa aeglaselt, toitu hästi peeneks mäludes. Kindlasti ei sobi rohkes rasvas praetud toidud, liiga hapud toidud, mõnedel inimestel toorsalatid ja puuviljad, kaalikas, hapukapsas, mugulsibul, värske kapsas, brokkoli, tsitrusviljad, õunamahl, tomatimahl, ketshup, alkohol, gaseeritud joogid, vürtsikad toidud.”