Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

29. september 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
Näiteks, kui minu päevane energiavajadus on 1800kcal, siis kas on vahet kas saan selle shokolaadist või puuviljadest? Saan küll aru, et toit peab olema mitmekesine, aga kui söön 1800kcal eest shokolaadi, kas siis kaal jääks püsima või tõuseks sellest hoolimata, kui ei ületa päevast normi.
Ette tänades,

Katrin

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Seda, kas kaal ainult umbes 320 grammi (niipalju annab 1800 kcal) šokolaadi söömisest tõusma-langema hakkab, on keeruline ennustada. Alguses ilmselt kaal pisut langeb tänu väikesele energiakogusele, kuid pikemas perspektiivis võib selliselt toitudes teha oma organismile pöördumatut kahju. Nimelt vajab organism toimimiseks erinevaid toitaineid (valke, rasvu, süsivesikuid, kiudaineid, vitamiine, mineraalaineid). Šokolaadist saaks palju rasvu (peamiselt küllastunud rasvhappeid) ja süsivesikuid. Kahjuks on peamiseks süsivesikuks suhkur, kiudaineid sisaldavad šokolaadid väga vähe. Valke saaks samuti vähe ja kuna erinevates toiduainetes olevad valgud on erineva aminohappelise koostisega, siis jääb kindlasti puudu asendamatutest aminohapetest. Mineraalainetest saaks kaetud ehk ainult kaltsiumi, fosfori ja vase vajadus (see sõltub valitud šokolaadi tüübist), vitamiine jääb vajaka kõiki. Väga lühiajaliselt suudaks organism sellise ekstreemsusega toime tulla (kui nüüd endal ainult süda suurest šokolaadisöömisest pahaks ei lähe või nälg silmanägemist ära ei võta), kuid üsna ruttu hakkab organism erinevatest toitainetest puudust tundma ning see hakkab mõjutama nii ainevahetuse kiirust kui kogu tervist tervikuna. See, et inimene vajab erinevaid toitaineid ongi põhjuseks, miks tuleb toituda võimalikult mitmekesiselt.