Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

10. aprill 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere!
Müügil on lõhe kõhu- ja seljaääred.Kas need on kuidagi mürgisemad kui filee. Kas O3 rasvhapete allikana on sobiv süüa?
Tänud!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Põllumajandusministeeriumi Toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Külli Johanson: “Dioksiinid ja dioksiinilaadsed PCB-d rasvlahustuvad ühendid, mistõttu on nende kontsentratsioon kala rasvastes kõhuäärtes suhteliselt kõrgem kui lihaskoes. 
Kala tarbimisest ei tohi kindlasti loobuda, sest kala sisaldab palju D-vitamiini ning on heaks oomega-3-rasvhapete allikaks. Seepärast on iseäranis rasvase kala tarbimine kasulik südameveresoonkonnale. Terviseriskide hajutamiseks on soovitatav süüa ka kalu mitmekesiselt ning varieerida menüüs erineva rasvasisaldusega kalu.
Konkreetse kalaliigi puhul tuleb terviseriskide hindamisel  arvestada kala kogust, mida igapäevaselt tarbitakse. Täpsemat teavet saab sellelt veebilehelt.”