Varia
7. oktoober 2011
Tere! Mulle väideti, et süües kaltsiumi sisaldavat toiduainet koos rauda sisaldava toiduainega, ei lase kaltsium raual imenduda. Seega, kas väitel, et kaltsium segab raua imendumist, on mingit tõepõhja all? Ette tänulik, Anne
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Tõsi ta on, et piimatoodetes sisalduv kaltsium ei mõju just eriti hästi raua imendumisele, seevastu raud ise aitab kaasa kaltsiumi imendumisele. Raud imendub üldse kõige paremini loomsetest toodetest (liha, kanaliha, veretooted). Rauda leidub palju ka teraviljatoodetes, veidi vähem ka puu- ja köögiviljades, kuid mitte-loomsetest allikatest pärinev raud on palju halvemini organismi poolt omastatav. Viimast annab pisut parandada, kui toidus on piisavalt C-vitamiini.