Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

10. veebruar 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
mul on selline küsimus, et mis on šokolaadides ja kommides jms (rämpstoidus üldse) kahjulikku või mittevajalikku, mis võib ületarbimisel hakata tervisele kahjulikuks? Ja mis siis tervisega juhtuda võib?
Aitäh

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Peamine nö kahjulikkus seisneb sellest, et maiustused ja nn rämpstoit annab küll palju energiat (ennekõike siis rasvade ja/või suhkru näol), kuid sisaldab inimese organismi toimimiseks vajalikke kiud- ja mineraalaineid ning vitamiine reeglina väga väikeses koguses. Kui inimene sööb selliseid toite palju, ei jaksa ta süüa neid toite (teravilja- ja piimatooteid, puu- ja köögivilju, liha, kana, kala, muna jne), millest saaks vajalikke toitaineid. Mõni inimene sööb küll piisavalt eelpoolnimetatud soovituslikke toite, kuid maiustab lisaks sellele ehk saab lisaenergiat, mida ta aga ära ei kuluta. Selliseid inimesi võib ähvardada ülekaalulisuse oht ning sellest tulenevad haigused – diabeet, südame-veresoonkonnahaigused, erinevad vähivormid. Lisaks on maiustustes tihti palju lisaaineid (nt toiduvärvid) või siis nn rämpstoit võib sisaldada ka liiga palju soola. Liigne soolatarbimine võib tõsta vererõhku. Liiga väike kiudainete tarbimine aga võib kaasa tuua kõhukinnisuse probleemi. Erinevate vitamiinide ja mineraalainete defitsiitidel on samuti erinevad tunnused.