Toitumine ja tervis
9. detsember 2013
Tere!
Mul on probleem millele sooviksin leida lahendust! Nimelt mul tekivad kõhtu valuhood mis on kestnud juba üle 20 aasta.Olen käinud uuringutel ja teinud kõikvõimalikke analüüse.On eemaldatud sapipõis aga ei aita miskit .Tgevad valuhood tulevad ikka ja jälle!Seega arvas gastroloog,et tegu on ehk seedehäirega.Et mul on hästi tundlik magu.Aga ma tahaksi,et ma ei peaks enam vaevlema valude käes seega mõtlesin,et äkki peaksin ma hakkama kuidagi moodi dieeti pidama ja selleks ma pöördungi teie poole.
Oskate nõu anda kes võiks koostada toitumiskava mida peaksin järgima.
Sest väga piinav on kui tekivad sellised valuhood,et hingata ka ei saa.
Ette tänades
Piret
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Soovitan pidada toidupäevikut esialgu ühe kuu jooksul. See aitab välja selgitada, kas esineb seoseid toitumisega. Palun märkige toidupäevikusse, mis kellaajal mida sõite. Lisage toidupäevikusse, mis laadi seedehäire tekkis pärast mingit toidukorda – puhitus, valu, kõhulahtisus, kõhukinnisus.
Soovitan süüa 4-5 korda päevas ja toidukordade vahe peaks olema vähemalt 2,5 tundi. Vahepeal juua klaas vett. Toiduportsjonid olgu mõõdukad, 500-600 grammi. Toidud keeta, hautada või aurutada. Süüa kartuleid 150 g, köögivilju 300-400 g päevas, hautatult või värskena, lisada taimeõli. Raskemini seeditavad toidud on oasupp, hernesupp, kruubipuder, hapukapsad, paneeritud ja rasvas praetud toidud.
Kui toitumispäevikust abi ei ole, ja kaebused ikkagi püsivad, siis tuleb uuesti pöörduda perearsti või gastroenteroloogi vastuvõtule.