Toitumine ja tervis
26. jaanuar 2012
Tere!
Mul on prbleem kolesterooliga.Kas mul on leiva määrdeks parem toorjuust või margariin?Kas on parem süüa kõrgemasordi rukkijahu või kõrgemasordi nisujahu?
ette tänades
Tiit
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Kõrge kolesteroolitaseme puhul soovitatakse ennekõike suurendada kiudainete tarbimist (täisteratooted, puu- ja köögiviljad) ning vähendada küllastunud rasvhapete poolest rikaste toitude tarbimist. Küllastunud rasvhappeid sisaldub rohkem loomse päritoluga toidus – liha ja lihatooted, piim ja piimatooted; aga ka paljudes valmistoitudes, poolfabrikaatides ja küpsetistes. Seetõttu tuleks eelistada puhast taist liha lihatoodetele ning võimalusel süüa rohkem kana- ja kalkuniliha; poolfabrikaate, valmistoite ning küpsetisi süüa võimalikult harva. Kui joote piima (max 1-2 klaasi päevas), siis see võib olla ka rasvasem, aga teiste piimatoodete puhul proovige leida vähemrasvasemaid alternatiive ning hapu-, vahu- ja rõõsast koorest võiks loobuda praktiliselt täiesti. Kalas leidub rohkem küllastumata rasvhappeid, mille tarbimist soovitatakse suurendada. Lisatavatest toidurasvadest tuleks eelistada õli, pähkleid ja seemneid ning vähem võid ja margariini, eriti küpsetusmargariini. Kui panete päevas leivale kokku kuni 10 g (so ca 2 tl) rasvmääret, siis tegelikult ei ole vahet, kas see on või, margariin või toorjuust, sest neist saadav rasvakogus nii väikese tarbimiskoguse puhul on üsna ühesugune. Samas võib rasvmäärde üldse ära jätta. Kuigi organism toodab ka ise kolesterooli, on siiski soovituslik kolesteroolirikaste toitude (rupsid, krevetid jm) tarbimist piirata. Muna võiks esialgu süüa maksimaalselt 3-4 nädalas. Kuigi ühelt poolt on munakollane hästi kolesteroolirikas, sisaldab ta teiselt poolt ka letsitiini, mis aitab koleteroolitaset alandada.
Jahudest tuleks kindlasti eelistada rukkijahu, soovituslikult täisterajahu, kuna see sisaldab rohkem kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid.