Toitumine ja tervis

Anonüümne

29. märts 2015

Toitumine ja tervis

Missugusest toiduainest peaks loobuma, et uriinist kaoks oksalaadid ja uraadid?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusel vastab TÜ Kliinikumi arst Kristel Ehala-Aleksejev “Esiteks tahaksin küsida, et kas teil on diagnoositud mõni neeruhaigus, kivitõbi või podagra, sest muudel juhtudel ei ole kristallide leiul uriinis erilist kliinilist tähendust, kuna nende olemasolu võib olla tingitud oksalaatide- või uraatiderohke toidu söömisest või proovi seismisest jahedas või ka uriini pH-st.  Kui teid aga huvitab, milliste toiduainetega võib seos olla, siis siit lühike seletus. Uriini oksaalhappe soolade sisaldust tõstavad spinat, rabarber, hapuoblikas, peet, pähklid, šokolaad, tee, nisukliid. Uraadid ehk kusihappe soolad tekivad organismis puriinide lammutamisel ning uraadikristallide kuhjumisest tingiutd haigust nimetatakse podagraks, mis avaldub liigespõletikuna. Probleemi esinemisel tuleks vältida maksa, alkoholi, rasvase lihaga kala, noorloomaliha, suitsutatud tooteid, lihapuljongit (ka. puljongikuubikud). Köögiviljadest tuleb välja jätta herned, oad, lillkapsas, spinat. Piirata tuleb rasvade, oakohvi ja tee tarvitamist. Samas kehtivad need soovitused ikkagi konkreetsete haiguste korral ning tervel, kaebusteta inimesel, ei tasuks kristallide leiu üle uriinis muretseda.”