Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

30. juuni 2011

Toit ja toidu valmistamine

Mis vahe on heal ja halval rasval?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Lihtsustatult loetakse headeks rasvadeks nn taimseid rasvu ja halbadeks loomseid. Tegelikult see päris nii ei ole. Loomsetes rasvades on ülekaalus küllastunud, taimsetes küllastumata rasvhapped. Kalades leidub samuti küllastumata rasvhappeid, eriti oomega-3-rasvhappeid, mille tarbimine jääb paljudel inimestel alla soovitusliku. Samas tarbitakse küllastunud rasvhappeid soovitatavast enam. Küllastunud rasvhapped ei tohiks anda päevasest koguenergiast üle 10%, kuid tavaliselt saame neid rohkem. Küllastunud ning trans-rasvhapeterikast toitu peetakse aga üheks südame-veresoonkonnahaiguste riskifaktoriks. Rasvadest saab täpsemalt lugeda vastavast voldikust.