Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

8. jaanuar 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere! Mis on tervislikud rasvad?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellist mõistet nagu “tervislikud rasvad” ei ole tegelikult olemas. Rasvade koostises on erinevaid rasvhappeid, millest parimateks peetakse küllastumata rasvhappeid, kuid organism vajab mingil määral neid kõiki. Toidurasvade alla kuuluvad katterasvad, mida määritakse võileivale (nt või, määrdemargariin), toiduvalmistamiseks kasutatavad rasvad (nt õli, margariin, või), mandlid-pähklid-seemned, majonees jt salatikastmed. Rasvu leidub ka väga paljudes toiduainetes peale toidurasvade (eriti pirukates, vorstitoodetes, piimatoodetes jne). Küllastumata, eriti asendamatut Ω-3 rasvhapet sisaldub palju kalarasvas, mistõttu soovitatakse kala süüa 2-3 korral nädalas. Toiduvalmistamisel soovitatakse kasutada õli, praadimiseks rapsiõli, salatitesse oliiviõli. Võileiva katterasvadena võiks eelistada vähesel määral võid. Kuna me tegelikult saame päris palju rasvu ka teistest toiduainetest, siis võib katterasvadest loobuda sootuks ning praadimise asemel kasutada küpsetamist, keetmist ja hautamist. Nende asemel süüa veidi pähkleid-seemneid ning mitte unustada kala söömist.