Toitumine ja tervis

Anonüümne

18. oktoober 2011

Toitumine ja tervis

Tere. Minul on selline mure, et mul on probleeme maoga, olen korduvalt põdenud maohaavandeid (viimane oli suve alguse poole). Küsimus siis, et kus ma saaks infot-abi minule sobiliku toitumise kohta, mida tohin ja mida ei tohi süüa ja mis on kasulik, mida ei tohiks üldse süüa jne.
Ette tänades Juri. (vanust 32)

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Tartu Ülikooli dieetraviarst Liidia Kiisk: “Arvatavasti on Teil peptiline haavand, korduvate ägenemistega, kuid ei saa aru, kas reflukshaigusega koos. Ägenemiste ajal on soovitatav süüa nn. kergendatud dieettoite, mis ei sisalda teravamaitselisi maitseaineid, sinepit, ketšupit, mädarõigast, küüslauku, toores sibulat, kaalikat, samuti ei sobi hapud marjad ja puuviljad, gaseeritud joogid, must oakohv, õlu. Ei sobi ka praetud ja liiga rasvased toidud.
Enim soovitatavad toidu on hautatud, keedetud, küpsetatud, grillitud või aurutatud. Enim sobivad mitmesugused piimatooted ja neist valmistatud toidud: või, kohupiim, kohupiimakreem, kodujuust, juust, jogurt. Kui köögiviljatoidud on hautatud, siis ei ole piiranguid: hautatud salat, aedviljasupp, kartul. Kõik pudrud, eriti riisipuder ja kartulipüree on sobilikud. Süüa on soovitatav väikeseid koguseid (põhitoit 400-500 grammi) korraga ja regulaarselt – kolm põhitoidukorda ja vahepalad, seega 2-2,5 tunniste vahedega. Näiteks: hommik: puder 200-300 g, taimetee, võisai; lõuna: hauatud sealiha köögiviljadedega (liha 75 g, koorekaste 75, kartul 150 g, hautatud salat 100 g, piim 200); vahepala kohupiimakreem 150 g; õhtusöök: küpsetatud kala 100 g, keedetud riis 150 g, hautatud salat 100 g; hilisõhtu võisai juustuga, taimetee.”