Tervislik toitumine

Anonüümne

14. oktoober 2013

Tervislik toitumine

Minul on selline küsimus .
Kas toidurasvad , mida me endale sisse sööma on kahjulikud või kasulikud ?
Mismoodi nad mõjutavad meie organismi ?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Organism vajab oma toimimiseks kindlasti rasvu. Päevasest toiduenergiast peaksid rasvad andma umbes 25-30%. See tähendab, et näiteks naisterahvas, kelle päevane energiavajadus on 2000 kcal, peaks rasvade arvelt saama sellest umbes 500-600 kcal ehk umbes 55-65 grammi rasvu päevas. 
Kahjulik on nii rasvade suurem kui ka väiksem tarbimine. Liigset rasva (eriti just küllastunud rasvhappeid) peetakse üheks südame-veresoonkonnahaiguste riskiteguriks. Liiga vähesel rasvade tarbimisel jääb vajaka küllastumata rasvhapetest (eriti oomega-3-rasvhapetest), aga ka rasvlahustuvatest vitamiinidest. 
Rasva koostises leidub erinevaid rasvhappeid. Inimesed kipuvad saama toiduga liiga palju küllastunud ja liiga vähe küllastumata rasvhappeid. Küllastunud rasvhappeid leidub peamiselt loomse päritoluga toidus (piim, liha ja tooted neist) ning küllastumata rasvhappeid kalades ja taimse päritoluga toidus (õlid, pähklid, seemned). Seetõttu soovitataksegi tarbida väiksema rasvasusega piimatooteid, valida taist liha lihatoodete asemel, süüa nädalas vähemalt kahel päeval kala, lisada toitudele õli-pähkleid-seemneid.