Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

1. november 2009

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
Minu küsimus puudutab süsiveskute päevase koguse vajdust. Kui näiteks hommikul süüa kausitäis putru ja ´kaks rukkipala siis tuleb juba ainuüksi hommikuse söögi pealt u 80 grammi süsivesikuid kokku. Kas seda pole liiga palju?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Päevane vajalik süsivesikute kogus sõltub kogu päevasest vajalikust energiakogusest. Täiskasvanud naine, kelle energiavajadus päevas on näiteks 2000 kcal, peaks saama süsivesikuid nii palju, et nendest saadav energia annaks päevasest koguenergiast 55-60% ehk seega 1100-1200 kcal. Kuna 1 gramm süsivesikuid annab 4 kcal, siis see teeb 1100kcal/4kcal=275g kuni 1200kcal/4kcal=300g süsivesikuid päevas. Kindlasti tuleb jälgida, millisest allikast süsivesikud tulevad. Head on püramiidi esimeselt ja teiselt korruselt tulevad süsivesikud (puder, leib, puu- ja köögiviljad), kuid püramiidi tipu (so suhkur, karastusjoogid, maiustused, küpsetised) süsivesikuid tuleks tarbida tagasihoidlikult. Hommikusöök peakski olema üks päeva süsivesikuterikkamaid toidukordi.