Toitumine ja tervis

Anonüümne

27. juuni 2014

Toitumine ja tervis

Tere,

Millest ja kuidas tekib gluteenitalumatus? Kas selle tekkimist on võimalik ka kuidagi (nt imikueast alates) vältida?

Tänan.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kindlasti ei tohi gluteenivaba dieeti pidada, kui ei ole tsöliaakiat diagnoositud!
Gluteenenteropaatiat ehk tsöliaakiat vältida ei saa.
Tänapäeval avastatakse sagedamini kui varem, kuna diagnostika on täiustunud. Pärilikkuse marker võib esineda, kuid siiski kõik inimesed ei haigestu. Sugulastel võib esineda avastamata gluteenitalumatust või atüüpilisi juhte. Tsöliaakia tekib küll päriliku eelsoodumusega inimestel, kuid siiski 0,5-3% juhtudest. Peale gluteeni võib olla teisi vallandavaid faktoreid, nagu põetud haigused, väärtoitumine erinevatel eluperioodidel jms.
Õige toitmisega õnnestub vahel ka vältida tsöliaakiat imikueas, kuid tsöliaakia haigusnähud võivad vallanduda ka hilisemas eas kokkupuudes gluteeni sisaldavate toitudega. Imikule vallandavaks teguriks võib olla  varajane gluteeni sisaldavate toitudega toitmine. Kui rinnapiima ei jätku, siis soovitatakse alustada toitmist väikestes kogustes 4 kuu vanuselt riisi-, hirsi- või tatrapudruga, mitte mannapudruga. Kui rinnapiima jätkub, siis alles alates 6 elukuust koos muu lisatoiduga.