Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

14. juuni 2011

Toit ja toidu valmistamine

Miks on peenjahu( nt nisujahu) halb? See on ka ju teradest valmistatud nagu pudrud, aga need on jälle head ja kasulikud?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Mida enam töödeldud on terad, seda vähem on neisse alles jäänud vitamiine, mineraal- ja kiudaineid. Näiteks 100 grammis nisujahus on kiudaineid 3,5g, täisteranisujahus 9,9g ja täisterarukkijahus 13,9. Ka hommikuputrusid tuleks valmistada võimalikult vähetöödeldud teraviljadest – täisterakaera- ja neljaviljahelvestest. 
Osadel inimestel võib nisujahus (aga ka odras, rukkis ja kaeras) leiduva gluteeni toimel kahjustuda peensoole epiteel ning organism ei omanda toidust piisavas koguses valke, rasvu, süsivesikuid, vitamiine ning mineraalaineid. Sellisel juhul on tegemist gluteenitalumatuse ehk tsöliaakiaga ning need inimesed peavad elu aeg toituma selliselt, et nende toidus ei oleks üldse gluteeni.