Toitumine ja tervis

Reeli

15. august 2015

Toitumine ja tervis

Mida süüa ja millest hoiduda soolepõletiku(kaldub koliidi poole) korral?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastab TÜ Kliinikumi arst Kristel Ehala-Aleksejev: “Haiguspuhused toidu- ja toitumissoovitused sõltuvad suuresti inimese tervise üldseisundist ja haigusega kaasuvatest sümptomitest. Kuna kiri on väga üldsõnaline, siis saavad ka soovitused olla väga üldised. Ühest dieeti soolepõletiku korral pole ja soovitused võivad patsienditi erineda. Kõige enam tekitavad probleeme järgmised toidud ja joogid: kohv, alkohol, mullijoogid, kuivatatud puuviljad ning oad, kiudaineterikkad tooted (nt täisteratooted), seemned ja pähklid, kunstlikke magusaineid sh. sorbitooli sisaldavad tooted (närimiskumm, joogid, jm), punane liha. Paljudele, antud diagnoosiga patsientidele, ei sobi ka toored puu- ning köögiviljad. Samuti võib olla ärritav toime piimatoodetel, eriti piimal. Vähendada võiks ka suhkrurikaste toodete tarbimist.”