Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

24. mai 2011

Toit ja toidu valmistamine

küsimus uurisin ja puurisin toidu püramiidi ja sain tulemuseks et teravilja ja kartulit ehk siis alumist rida tuleks tarbida kokku 450 gr aga puu- ja köögivilju 5*100 gr . Kuidas saab siis olla alumine rida laiem ?
MInul sai mõistus otsa kuidagi ei taha ka asjad roheliseks minna küll on ühte puudu küll teist.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kogusepõhine toidupüramiid tähendab seda, et alumistelt korrustelt tuleb süüa rohkem portsjone kui järgmistelt. Esimeselt põhikorruselt tuleks süüa kokku 5-16 portsjoni ringis (olenevalt kogu energia vajadusest), teiselt ehk siis puu- ja köögivilju minimaalselt 5 portsjonit, väga suure energiavajaduse korral ka kuni 13 portsjonit. Iga korruse portsjoni energeetiline väärtus on erinev, nt I põhikorrusel umbes 50 kcal, II põhikorrusel köögiviljadel 25 kcal ja puuviljadel 40-70 kcal. Sellest siis ka tulevad koguselised erinevused.
Kurdate, et ei saa toitumisprogrammis kõike roheliseks. Ühe päeva tulemustega ongi see võimatu. Vaadelda tuleks pikema perioodi (minimaalselt 10 päeva) keskmist toitumist. Samuti ei ole võimalik kõiki asju saada roheliseks, kui keskmine energiatarbimine jääb alla 1600 kcal. Puuduolevate toitainete parimaid allikaid saab näha, kui vajutada vastava toitaine kõrval olevale TOP-nupule. Tegelikult on toiduga võimalik kõik vitamiinid-mineraalained-kiudained jne kätte saada piisavas koguses küll, aga reeglina tähendab see seda, et maiustusi-karastusjooke, rasvaseid piimatooteid, lihatooteid, poolfabrikaate, valmistoite jne menüü väga sisaldada ei tohiks; küll aga rohkelt puu- ja köögivilju, täisteratooteid, lahjemaid piimatooteid, kala, muna, lahjemat liha, linnuliha, veidi ka lisatavaid rasvu nt pähklite-seemnete näol.