Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

16. august 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere!
Küsimus laktoositalumatuse kohta. Kas keedetud piimas säilib laktoos nö.ohtlikul kujul või toimub keemistemperatuuril mingisugune muutus ja kõhumuresid siis ei teki?
Mure on lapse lasteaeda minekuga ja seal söömisega. Kodus teen pudrud laktoosivabapiimaga, aga aias on vaid mõned sellise murega lapsed ja nende pärast ei laktoosivabapiima ei hakata kasutama.
Kas nelja aastasele lapsele võib anda kapsleid laktoosi seedimiseks vajamineva ensüümiga?
Tänades
Ingrid

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Laktoos keetmisel ei lagune, küll aga leidub laktoosi vähem hapendatud piimatoodetes ning osades juustudes pole seda peaaegu üldse.
Lasteaed peab tagama ka tervislikel põhjustel teisiti toituva lapse toitlustamise koostöös lapsevanema ning lasteaia tervisetöötajaga. Ühe lapse pärast kindlasti suuri menüümuudatusi ette võtma ei hakta. Võimaluseks on näiteks anda lapsele kaasa oma toit, mida lasteaias soojendatakse. Kui laktoositalumatusega lapsi on lasteaias rohkem, siis tuleks mõelda erimenüü peale, kasvõi pisut suurema toiduraha eest, kuna selliste toodete kasutamine on tavalisest kallim ja lasteaedadel ei ole võtta selleks endil lisaraha.
Laktoosi kapslite andmiseks lapsele soovitan konsulteerida arstiga, kes oskab täpselt öelda, kas ja kui tihti neid lastele anda tohib.