Tervislik toitumine
14. september 2014
Tere!
Kuna internet on täis vastuolulist infot toidurasvade kohta, siis pöördun teie poole. Tean, et loomulikult on määravaks kogused, aga milline rasv on üldplaanis parim leivale määrimiseks ning milline praadimiseks? Teie infolehtedes ei ole midagi kirjas kookos- ja palmirasvast. Kas just need võiksid olla kõige tervislikumad rasvad, millega praadida?
Tänan,
Liis
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Rasvade puhul tuleb vaadata nende koostist ja kogu oma toitumist tervikuna. Üldjuhul kipume saama toiduga liiga palju küllastunud ja liiga vähe mono- ja/või polüküllastumata rasvhappeid. Küllastunud rasvhapped tulevad peamiselt loomset päritolu toiduainetest (nt liha- ja piimatooted), aga ka nimetatud palmi- ja kookosrasvast. Seetõttu peaksite kõigepealt oma toitumist analüüsima ja siis vaatama, mis on need küllastunud rasvhapete allikad Teie toidus, mida ja kui suurtes kogustes endale lubada saate. Kui eelistate juua rasvast piima, peate võib-olla loobuma leivale või määrimisest ja kasutama selleks toorjuustu. Kui soovite praadida kookosrasvaga, peate võib-olla eelistama madalama rasvasusega piimatooteid jne. Võimalusel võiks praadimisele üldse eelistada hautamist-keetmist-aurutamist või siis praadida ilma või võimalikult vähese rasvainega (nt rafineeritud rapsiõliga). Kui sööte päevas 3-4 võileiba ja rasvainet määrite sinna väheses koguses, siis väga suurt vahet ei ole, millist kasutate, kuna näiteks nii võil kui margariinil on omad plussid ja miinused.
Teisest küljest peaks aga suurendama küllastumata rasvhapete saamist, mille parimateks allikateks on kalad, pähklid-seemned-mandlid ja näiteks rapsi- või oliiviõli.