Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

15. veebruar 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere!
Kuidas valida värskele köögivilja salatile sobivat oliiviõli? Poes käies võtab silme eest kirjuks! Kust internetis leida usaldusväärseid retsepte erinevate toorsalatite tegemiseks?
Tiia

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Oliiviõlide tähistusi selgitab TTÜ toiduainete instituudi emeriitdotsent Tiiu Liebert: “ “Virgin” tähendab, et õli on saadud ainult füüsikaliste meetoditega. Kuna pressimisjääki jääb veel kallist oliivõli, siis eemaldatakse see orgaaniliste lahustega ekstraheerimisel. “Refined” tähendab, et õli on töödeldud keemiliste meetoditega ebameeldiva maitse eemaldamiseks. 
Oliiviõli klassifikatsioon: 
1) Extra virgin” happesus mitte üle 0,8%. Moodustab ca 10% oliivõlitoodangust
2) “Virgin” happesus mitte üle 2%
3) “Pure olive oil” , “olive oil”, “light olive oil” – tavaliselt “virgin” ja rafineeritud oliivõli segu.”

Salatite retsepte leiate näiteks naminami või toidutare portaalidest. Väga vahvate toitude retsepte leiate ka erinevate toidublogijate lehtedelt. Kui olete ühele sellisele lehele sattunud, siis on neil tavaliselt olemas lingid ka teistele blogijatele ning lehe sees otsingusüsteem endale meelepärast komponenti sisaldava toidu otsimiseks. Kõige maitsvamad salatid saate siiski ise katse-eksituse meetodil – pange kokku erinevaid köögivilju, lisage kuivatatud puuvilju ja marju, seemned, pähkleid, värskeid marju jt.