Toit ja toidu valmistamine
15. veebruar 2012
Tere!
Kuidas valida värskele köögivilja salatile sobivat oliiviõli? Poes käies võtab silme eest kirjuks! Kust internetis leida usaldusväärseid retsepte erinevate toorsalatite tegemiseks?
Tiia
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Oliiviõlide tähistusi selgitab TTÜ toiduainete instituudi emeriitdotsent Tiiu Liebert: “ “Virgin” tähendab, et õli on saadud ainult füüsikaliste meetoditega. Kuna pressimisjääki jääb veel kallist oliivõli, siis eemaldatakse see orgaaniliste lahustega ekstraheerimisel. “Refined” tähendab, et õli on töödeldud keemiliste meetoditega ebameeldiva maitse eemaldamiseks.
Oliiviõli klassifikatsioon:
1) Extra virgin” happesus mitte üle 0,8%. Moodustab ca 10% oliivõlitoodangust
2) “Virgin” happesus mitte üle 2%
3) “Pure olive oil” , “olive oil”, “light olive oil” – tavaliselt “virgin” ja rafineeritud oliivõli segu.”