Varia

Anonüümne

23. veebruar 2011

Varia

Tere!

Kuidas peaks toitumist võtma, kui on tõsiseid immuunsüsteemi häireid. Kas toit kutsub esile teatud haigusseisundeid või haigusseisund kutsub esile teatud reaktsioone teatud toiduainetele? Kust saaks infot sellise asja kohta, missugused nn keemilised ühendid erinevate toiduainete lagunemisel/sedumisel tekivad,mis organismi soolte kaudu imenduvad ja siis meie tervist võivad mõjutada? Kas ükski toitumistest saab olla üldse usaldusväärne, kui arvestame erinevate inimeste tervislikke seisundeid?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie küsimusele vastab TÜ Kliinikumi toitlustusteenistuse dieetarst Liidia Kiisk: “Toidusoovitused erinevate haigusseisundite puhul on väga vajalikud, enamasti on need lühiajalised haiguspuhused ravitoitumissoovitused. Mõningatel juhtudel aga tuleb teha elukestvaid piiranguid toiduainete valiku osas (ülitundlikkus toiduainetele, laktoositalumatus, gluteenenteropaatia ehk tsöliaakia jne). Testimise ajaks koostatakse erimenüü, kus lülitatakse välja vähemalt 13 toiduainet: piim, nisujahu, rohelised herned, tomat, kanaliha, tsitrusvilad, suhkur jt. Soovitan pöörduda polikliinikusse allergoloogi vastuvõtule, et välja selgitada põhjus: toiduallergeeni või toiduallergeenide koosesinemine.”