Kehakaal
7. aprill 2013
kuidas ära hoida jojo efekti?
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Esiteks tuleb kaalu langetada normaalses tempos (maksimaalselt 1 kg nädalas, soovituslikult kuni 500 grammi nädalas). Teiseks peab toiduga saadav energiakogus olema selline, et ei inimene ise ega organism ei tunneks, et teda näljutatakse. 1600-1700 kcal on selline energiakogus, mille juures enamikel kaal alaneb ning samas on võimalik saada kõht täis ning toidust kätte kõik ainevahetuse toimimiseks vajalikud toitained. Kui inimene peab suuremate piirangutega dieeti, siis suudab ta seda pidada samuti vaid piiratud aja jooksul ning mingi hetk hakkab ta sööma selliselt, nagu ta tegi seda enne dieeti, süües tagasi kogu kaotatud kaalu ja tihti rohkemgi veel. Kui aga inimene sööb kaalulangetamise perioodi ajal mõistlikes kogustes, kuid muudab oma toiduvalikut (suurem rõhk köögiviljadel, kalal, täisteratoodetel), siis on ta suuteline sellist toitumist jätkama ka siis, kui kaalu enam ei ole vaja langetada, vaid säilitada. Seega ei ole oluline mitte ainult kaalu langetamise ajal söödu, vaid ka normaalsete toitumisharjumuste järgimine ja füüsilise aktiivsusega tegelemine pärast nn dieedipidamise lõpetamist.