Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

24. september 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
Kasutan toitumisprogrammi toitumispäeviku, kuid ei oska absoluutselt koostata tasakaalustatud menüüd, kord on valgud ületarbitud, kord rasvad, kord süsivesikud. Samas püüan toituda tervislikumalt ning väldin kõrge rasvasisaldusega toiduaineid, maiustuseks puuviljad ja kohupiim, maitsestamata jogurt. Vahest harva teised maiustused (glasuurkohuke, sefiir, kuivatatud puuviljad, täisteraküpsised). Kas oskaksite näiteks tuua ühe nädala tasakaalustatud menüüd (mis oleks kergesti valmistatav ning toiduained oleksid taskukohase hinnaga), arvestades vajaliku päeva energiat 1700kcal.
Ette tänades…

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teadmata Teie täpsemaid toitumisharjumusi on sellist menüüd väga raske koostada. Kõigepealt tekib mul üldse küsimus, miks soovite just 1700 kcal peale menüüd. See on üsna energiavaene menüü, sellisega soovitatakse kaalu alandada. Tavaliselt on naiste soovitus umbes 2000 kcal kanti.
Kirjutate, et kasutate analüüsimiseks toidupäevikut. Seal saab küll ilusad graafikud, kuid hetkel ei ole võimalik teha arvutust nädala või kuu aja lõikes. Muutke paremalt ülaservast enda profiil ettevõtjaks (senised andmed säiluvad, kui pärast muudate profiili tagasi), pannes ettevõtja nimeks oma nime ja registrikoodiks 8 numbrit. Laadige endale alla näidismenüü Lasteaed III. See menüü annab ligi 1500 kcal. Nüüd tehke seal endale sobivaid parandusi, suurendage toidukoguseid, lisage ooteid. Niimoodi on üsna lihtne teha endale meelepärane menüü.
Valkude osatähtsus toiduenergiast kipubki minema pisut soovitatavast 10-15%E suuremaks, kui inimene sööb korralikult kala, piimatooteid ja liha. Samas peab neid kindlasti sööma, et saada D-vitamiini, kaltsiumi ja rauda. Head proovimist!