Tervislik toitumine

Anonüümne

17. veebruar 2013

Tervislik toitumine

Tere! Kas Tartus on olemas spetsialist, kes paneb personaalselt inimesele paika toitumiskava. Mõtlen näiteks veregrupi järgi, et toidukorrad oleksid tervislikud ja samas ei mõjuks kaalutõusule. Olen kuulnud, et mõnele ei tee saialised üldse paha, aga teine ei tohiks neid üldse süüa ja sama ka mõne teise toiduainega.

Tänud!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks tuleb tõdeda, et 100%liselt ei ole seni suudetud teaduslikult tõestada veregrupidieetide paikapidavust. Teatud testidega on võimalik välja selgitada, kas on toite, mis on Teile täiesti vastunäidustatud. Sellistele toidutalumatuse testidele peaks olema võimalik saada ka perearsti suunamist. Lihtsalt niisama teatud toite oma menüüst välja jättes võite hoopis organismi kahjustada. Kui välistada teatud toite, siis pea alati mõjub see kaalu langetavalt, kuid teiselt poolt võib tuua kaasa ka osade toitainete defitsiidi. Näiteks piimatoodete välistamisel peab otsima alternatiivseid kaltsiumiallikaid. Kala mittesööjad peaksid D-vitamiini saamiseks võtma toidulisandeid. Saiakeste söömist ei soovitata mitte kellelegi, ka tavalisele nisujahust saiale võiksid inimesed eelistada rukki- või täisterajahust valmistatud tooteid. Teraviljatooteid on vaja, et tagada kiudainete saamist. Kuigi puu- ja köögiviljad sisaldavad samuti kiudaineid, siis ainult nende söömisega piisavalt kiudaineid saada on üpris keeruline. 
Personaalse toitumiskava tegemiseks on vaja alustada Teie enda toitumisharjumuste ja toidueelistuste väljaselgitamisest ning lähtuvalt sellest antakse soovitusi toitumise muutmiseks.
Seega esimene soovitus oleks perearsti kaudu saada suunamine toidutalumatuse testidele ning esialgu ise analüüsida oma toitumist ning vajadusel seda ise korrigeerida. Kui võite süüa enamikke toite, siis lähtuge menüü kokkupanekul toidupüramiidi ja valgusfoori õpetusest ning lisaks igapäevasele energia saamisele pöörake tähelepanu ka sellele, et valkude-rasvade-süsivesikute saamine oleks tasakaalustatud ning saate toidust kätte piisavalt kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid.