Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

7. oktoober 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere! Kas sepiku valimisel on vahet millist sepikut valida ? Näiteks tundub mulle, et sepik, kus on kliid, on tervislikum. Kuidi sepikus, või terasaias, milles on rohkem väikseid seemneid ja mis muidu näeb nö valgem välja, on rohkem kiudaineid. Kas on vahet kumba tüüpi valida ?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

See sõltub Teie maitseeelistustest, eesmärkidest ja söödvatest kogustest. Kui sööte päevas vaid ühe viilu sepikut, siis ei mängi tervise seisukohast küll erilist rolli, milline see on. Valikute tegemisel soovitan alati lugeda pakendeid, nii toiduainelise kui ka toitainelise koostise infot. Teraviljasaaduste puhul on soovitatav süüa rohkem neid, mis on vähem rafineeritud ehk rohkem “täistera”, kuna sellised tooted sisaldavad rohkem kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Samuti võiks vaadata, et lisatud oleks vähem soola ja suhkrut. Kui jälgite kaalu, siis on hea teada, et seemnetega tooted sisaldavad energiat teistest palju enam. Seemned sisaldavad teisest küljest palju vajalikke küllastumata rasvhappeid. Kui selliseid tooteid valida, peaks muud rasvasemat toitu sööma tagasihoidlikumalt. Kiudaineid saavad paljud inimesed vähem, kui oleks soovitatav, kuid need on vajalikud seedimise korras hoidmiseks. Seetõttu võiksite eelistada tooteid, mille kiudainete sisaldus on suurem.