Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

14. jaanuar 2013

Toit ja toidu valmistamine

Tere! Kas saaksite palun nimetada toite, mis annavad palju energiat, aga samas säilivad kaua? Kuna praegu kõik need asjad toimuvad, just läksid päikesetormid üle, aga siiski on tornaadod ja sõjad ja asjad, ja mina olen täiesti kindel, et ühel hetkel ei ole meil enam meile tuntud majandussüsteemi. Sellel põhjusel tahaksin hakata valmistuma ja toitu varuma, kuna katastroofi ajal poest vist midagi väga saada pole. Seega tahaks teada saada rohkem toite, mis püsivad kaua värskena ning samal ajal annaksid ka palju energiat (et ei peaks palju sööma). Ette tänades, prepper

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Väga raske on anda soovitust, milliseid toite koguda oletatavaks katastroofiks, kui ei ole teada, mis sorti see võiks tulla ja kui pikaajaliselt kesta: kas tööle jääb veevõrk, alles elekter jne.  
Väga paljud kauasäiluvaid toiduained vajavad neist söömisvalmis toidu valmistamiseks vett  ja soojendamist (konservid, puljongid). Palju energiat sisaldub toitudes, milles on vähe vett, kuid kontsentreeritult rasva ja/või suhkrut. Konkurentsitult enam sisaldavad 100 grammi kohta energiat õlid jm rasvad ning suhkur, kuid neid niisama sööma keegi ilmselt ei hakka. Järgmisel kohal on pähklid ja seemned, šokolaadid, halvaa, küpsised, kartulikrõpsud, küüslauguleivad, kommid, aga enamik neistki ei ole klassikalises mõttes söök, mida inimene suudaks päevast päeva süüa selleks, et oma energiavajadust rahuldada. Energiarikaste toitude miinuseks on nende vähene vitamiinidesisaldus ning paljud neist sisaldavad ka vähe mineraal- ja kiudaineid. Kui sellistest toitudest pikaajaliselt toituda, hakkavad kimbutama erinevate toitainete puudusest tingitud tervisehädad. Veidi parem valik oleksid näkileivad, müslibatoonid, hommikuhelbed, kuivatatud kaunviljad, kuivatatud puuviljad ja marjad, ehk mõned valmiskonservroad (nt pilaff jmt), pikaajaliseks säilitamiseks mõeldud liha- ja kalakonservid ning juust, kuid ka neist paljusid tuleks enne söömist vee lisamise ja kuumutamise teel valmistada.
Kui plaanite hakkama selliseid varusid koguma, siis olete peagi probleemi ees, et peate omama pidevat ülevaadet säilitustähtaegadest ning enne selle lõppemist vastava toote ära tarbima või tähtaja ületamisel ära viskama. Kuna Teil ilmselt nii palju ressurssi pole, et kogutut ära visata, tähendab see aga pikaajalises perspektiivis seda, et hakkategi toituma peaasjalikult ainult energiarikastest konservtoitudest ja maiustustest, mis aga kindlasti ei ole hea Teie tervisele. Selle asemel, et oma eluiga pikendada, Te hoopis lühendate seda.