Toitumine ja tervis

Anonüümne

10. märts 2014

Toitumine ja tervis

Tere!
Kas saaksite anda soovitusi toitumise kohta pankreatiidi korral. Tegemist on 57aastase meesterahvaga.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ägeda pankreatiidi dieetravi on sõltuvuses haiguse raskusastmest. Haiguse algfaasis võib esineda pankrease seedefermentide funktsioonihäire, mistõttu on näidustatud enteraalne toitmine. Edaspidi, kui pankrease ensüümide eritumine peensoolde hakkab taastuma, soovitame alustada püreeritud vähese valgusisaldusega vedela toidu  söömisega. Sagedamini esineb kerget ägeda pankreatiidi vormi.
Ägeda pankreatiidi ravi ajal on toidu kogused piiratud, korraga 150-200 g. Toidukordade arv päevas on 6-8.  Keskmiselt  7-10 päeva jooksul toidu toitainelist koostist suurendatakse 800 kilokalorilt 2000 kilokalorini. Söömata ei tohi olla. Toidu toitainelist koostist suurendatakse järk-järgult. Enam sobivad vedelad pudrud, püreesupid, jogurtid. Liiga rammusad toidud ja suured toiduportsjonid põhjustavad seedehäireid, kõhuvalu, puhitust. Haiguse vaibudes soovitame süüa keedetud, aurutatud ja küpsetatud toite. Toit peab olema kergesti seeditav ja sisaldama kõiki toitaineid: valke, rasvu ja süsivesikuid mõõdukates kogustes. Vältida raskesti seeditavaid toiduaineid: hapendatud kapsas, valge peakapsas, õunamahl, musta ploomi mahl, tomat, paprika, konservid, oad-herned,  karboniseeritud joogid, maasuitsusink. Ei sobi kanged alkohoolsed joogid ja suitsetamine. Tähtis on korrapärane söömine, täisväärtuslik toit,  normkehakaalu säilitamine.