Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

14. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
kas rasva protsent piimas mõjutab kaltsiumi omastamist kehasse?

Nimelt leidub inimesi, kes püüavad mulle selgeks teha, et kui juua 1,5% piima siis ma ei omasta kaltsiumi piimast. Seega puudub mõte piima juua. Et alla 3% piima pole mõtet tarbida.

Vastab see tõele?

Aitähh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kaltsiumi omastamiseks on vaja piisavalt erinevaid toitaineid, sealhulgas nii rasvu, kui ka piimasuhkrut, vitamiine D ja K, magneesiumi jpt. Kui muus toidus on eelpool loetletud toitaineid piisavalt, siis ei tohiks kaltsiumi imendumisega probleeme olla. Kõige suuremat rolli mängib kaltsiumi omastamisel vitamiin D, mistõttu on äärmiselt oluline piisav kala tarbimine. Teisest küljest on südame-veresoonkonnahaiguste ennetamise seisukohast oluline, et inimesed ei tarbiks küllastunud rasvhappeid liiga palju. Neid sisaldavad palju loomse päritoluga toiduained – rasvased piima- ja lihatooted. Kui suudate hoida teistest piima- ja lihatoodetest saadavad küllastunud rasvhapete kogused väikesed, siis võib tarvitada ka nn täispiima.