Toidu ohutus

Anonüümne

2. juuli 2014

Toidu ohutus

Tere,

Kas kui pannil liialt kaua õli kuumutada (nt Borges Extra light, mis koosneb rafineeritud ja extra-virgin oliiviõlist) ning sellel pannil siis nt marinaadis liha praadida, mis siis ka veel pannil pruuniks kõrbeb (eriti pannil olev vedel marinaad liha ümbert), kas selline nö õli ja erinevate marinaadide kärssamine ja kõrbe lõhn, mis pannilt lendub sisaldab ka sissehingamisel kahjulikke aineid, mis võivad mõjutada nt kodus oleva beebi tervist? Või juhul, kui tekib mingeid kahjulikke ühendeid, siis on need kahjulikud ainult söömisel?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Põllumajandusministeeriumi peaspetsialist Eve Paju: “Olemasoleva info põhjal on raske ühest vastust anda, kuid üldiselt võivad õlide suitsemisel ja erinevate keemiliste ühendite lagunemisel tekkida kantserogeensed ühendid, mis võivad ka lenduda. Selle vältimiseks soovitame järgida tootjate poolt antud soovitusi konkreetsete toodete valmistamiseks ja kasutamiseks – näiteks liha valmistamiseks sobiv temperatuur ja viis ning õli kasutamiseks sobivad temperatuurid. Samuti kasutada toidu kuumtöötlemisel kohtventilatsiooni ja vajadusel tuba tuulutada – nii saate võimalikke riske veelgi vähendada.”