Toit ja toidu valmistamine
23. veebruar 2013
Kas köögivilja hoidistes on säilinud väärtuslikud ained, nt poest ostetud pärlsibulad, konservmais, marin. kurk, konservherned jms.
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Igasugune kuumutamine ning pikaajaline säilitamine vähendab toitude vitamiinisisaldust. Sibulates ja kurkides on värskenagi vitamiinide-mineraalainete sisaldus suhteliselt väike, esimesi soovitatakse pigem nende fütotoitainelise koostise, teist aga veesisalduse präast. Mais ja herned on küll headeks taimseteks valguallikateks, kuid nende söömisega ei tasu üle pingutada. Konserveerimisel kasutatakse tavaliselt päris suurtes kogustes soola või suhkrut. Näiteks üks detsiliiter konserveeritud herneid sisaldab umbes 0,5 grammi soola (päevane maksimaalne lubatud soolakogus on 5-6 grammi kõikidest allikatest). Parem on alati eelistada värskeid või korralikult sügavkülmutatud köögivilju. Erinevate toitude keskmiste toitainesisaldustega saab ise täpsemalt tutvuta siin.