Tervislik toitumine
22. märts 2015
Tere
Kas eksisteerib teaduslikke uuringuid/artikkleid, milles esinevad viiteid toitumise tervislikkuse kohta, kui menüüst on välja jäetud gluteen? Gluteeni talumatuse ega tsöliaakiaga probleeme iseenesest ei esine.
Kas tervel inimesel oleks mõistlik rakendada gluteenivaba dieeti?
Tänan
Silver
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Kui inimesel ei ole analüüsidega välja selgitatud gluteeni talumatust, siis ei ole gluteeni toidust väljajätmine õigustatud. Gluteeni leidub väga paljudes toitudes ja täielik gluteenivaba toitumine tähendab väga paljude toitude menüüst väljajätmist, seeläbi menüü vaesestumist ning väga suure tõenäosusega väga paljude toitainete defitsiidi tekkimist. Küll aga võib alati vähem süüa rafineeritud nisujahust toite, kuna selliste toodete toitainete sisaldus on tihti üsna väike ja lisaks võib olla tegemist ka suure rasva-, soola- ja/või suhkrusisaldusega toodetega (nt pirukad, saiakesed, koogid).