Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

7. jaanuar 2014

Toit ja toidu valmistamine

Tere! Kas eelistada neitsioliiviõli või tavalist oliiviõli, kumb on tervislikum? Kas eelistada rafineeritud või rafineerimata oliiviõli? Mida rafineerimine tähendab? Kumb on tervislikum, kas rafineeritud või rafineerimata?

Ette tänades

Taavi

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõik oleneb sellest, milleks õli kasutada. Rafineerimine tähendab õli keemilist töötlemist, mida tehakse peamiselt ebameeldiva maitse kõrvaldamiseks, aga ka happesuse vähendamiseks (vabade rasvhapete
vähendamiseks). “Virgin” tähendab, et õli on puhastatud ainult füüsikaliste meetoditega; siia alla kuulub ka mõiste “extra-virgin” ning see on kõige kvaliteetsem õli. Virgin-õlid ei ole kunagi
rafineeritud. Rafineerimata õlides on paremini säilinud bioloogiliselt aktiivsed ained ja vitamiinid.
Rafineerimata õlid sobivad kõige paremini kasutamiseks salatites. Rafineerimata õlidega ei ole soovitatav praadida, kuna võivad tekkida vähki tekitavad ühendid. Viimased võivad tekkida küll ka rafineeritud õlidest, juhul kui õli kuumutada nii palju, et see hakkab suitsema. Oliiviõli erineb pisut teistest õlidest oma koostise poolest (sisaldab rohkem olehapet ja vähem polüküllastumata rasvhappeid) ning seetõttu võib temaga ka praadida, kuid majanduslikult on praadimiseks mõttekam kasutada odavamaid õlisid.