Toit ja toidu valmistamine
25. oktoober 2012
Tere! Eelmise aasta augustis hakkasin endaga tegelema, kuna tundsin, et ma ei taha enam kaalus juurde võtta. Olin 50-aastane, minu kaal oli siis 71-72kg ja kasv kõigest 158cm. proovisin igasuguseid dieete, aga rohkem kui 2 kilo alla ei saanud ja kui nädala menüü väsitas ära ja vahetasinvälja toidu, sealjuures ei läinud ma järsku üle rasvasele toidule ja madusale. Samal ajal hakkas häirima menopaus ja siis läksid asjad veel hullemaks-kaal e i liikunud üldse allapoole-pigem seisis paigal. Kohtasin ühte tuttavat tänaval, kes üllatas mind oma väljanägemusega. Vestlusest selgus, et ta tarvitas herbolife tooteid. Minust sai tema klient ja nüüd on siis tulemuseks 57,5. Ainuke, mis mind häiris, et näo nahk ei jõudnud järgi ja ma ei meeldun ise endale( nüüd on nägu ka enam-vähem, käin veel ka iluprotseduuridel), kuigi füüsiliselt meeldisin ma endale isegi väga. Samuti tuli välja vahetada garderoob. Mais lõpetasin gerbollife´iga , jälgin väga seda , muda söön-joon päevas 2 liitrit vett. Lubasin tütrele, et enam ma gerbo´t ei söö. Teie toitumispäevik meeldis mulle väga, aga 1 küsimus siiski on- miks nätab kalkulaator, et valkudega toimub ületarvitamine. Eile sain õnneks oma päevamenüü kokku, aga liha selles ei ole, julgesin siiski õhtusööki mahutada soolatud lõheviilu salatiga. Kuidas nende valkudega siis on? Mida teen valesti?
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Toitumisprogrammis on valkude soovitus väljendatud protsendina saadavast koguenergiast (%E). See näitab, et kui saate päevas 2000 kcal, siis valgud peaksid sellest andma 10-15% ehk 200-300 kcal. Kuna 1 gramm valke annab 4 kcal, siis oleks soovituslik saada 50-75 grammi valke päevas (200/4=50 ja 300/5=75). %E on suhtarv. Kui suureneb näiteks süsivesikute tarbimine, siis automaatselt väheneb see, kui suure osa saadud energiast annavad valgud ja rasvad jne. Kõige parem on valkude, rasvade ja süsivesikute saamist (%E) vaadelda nädala keskmisena, kuna me ei toitu iga päev päris ühtemoodi.