Tervislik toitumine

Anonüümne

25. jaanuar 2015

Tervislik toitumine

Tere.
Austan teie ära tehtud teaduslikku tööd antud valdkonnas.
Kuid kahjuks ei leidnud ma teie lehelt vajalikku infot.
Mul ei ole aega traavida mööda poode ja otsida jupikaupa juurikaid ja puuvilju. Olen ettevõtja ja ei saa tundide kaupa nikerdada menüüde kallal.
Lähen poodi, ostan omale nädala jagu algaineid kapi täis ja siis vaatan mida sellest kokku keeta saaks. Kahjuks taandub selline ostmine emotsionaalsusele ja kehakaal kõigub kogu aeg +/- 5-6 kilo.
Kas teil on selline programm mis annaks juhised nädala toidukoguseks näiteks kontoritöötajale 1650 Kcal päevas?
No ostan tavaliselt 3-4kg. kartulit,+ porgandit, kaalikat juursellerit, liha, tomatit-kurki, mandariini, pirni, riisi, tatart, tilli, sibulat, uba. Kindlasti suitsuvorsti juustu, enam kana- ja vähem sealiha. Oliivõli ja kindlasti võid.
Lugupidamisega.
K.Sepp

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Selliseid koguseid hetkel veel ei ole, kuna uued toitumis- ja toidusoovitused on alles tegemisel. Samuti tundub 1650 kcal pisut vähevõitu, isegi kui proovite kaalu alandada. Pigem võiks vast päevane energiatarbimine jääda nii 1800-2000 kcal kanti. Katsun Teile anda väga ligikaudsete kogustega tabeli, kui palju umbes võiks nädala jooksul erinevaid toiduaineid süüa, et oleks tagatud vastav kogus energiat ning saadud ka piisavalt vajalikke toitaineid. Arvestatud on toiduainete kogustega, mida ostate poest (so keetmata makaronid, puhastamata köögiviljad, terve kala jne). Kindlasti on siin tabelis toodud toiduained ainult üheks võimalikuks orientiiriks ning näiteks puu- ja köögiviljade puhul võiksite pigem lähtuda summaarsest kogusest ning teha oma valik grupi sees ise. Need kogused hõlmavad kogu päeva toitumist. Kui sööte lõunat töö juures või näksite midagi väljaspool kodu, siis peaksite sellevõrra vähem sööma kodus.

Toiduained (g/nädalas) / Energia (kcal/p) 1600 1800 2000 2200
(Tera)leib 400 650  650 650 
Terasai, sepik 200 200 200 200
Kaerahelbed 200 200 200 200 
Tatar 100 100  200  250 
(Täistera)makaronid 70 150  150  150 
Kartulid 1000 1000  1000 1500 
Porgandid 900 900  900  900 
Kapsas 700  700 700  700 
Kuivatatud oad 80  80  80 80
Tomat 200 200  500  500
Paprika 600 600  600 600 
Peet 200 200  700  700 
Brokoli 500 500   500 500 
Külmutatud köögiviljad       400
Õunad 700 700  700  700 
Ploomid 200 200  200  200 
Banaanid 1000 1000  1000  1000 
Apelsinid 400 400  400 400
Mustsõstrad  200 200  200  200 
Piim, R 2,5% 1500  1500  1500  1500 
Keefir, R 2,5% 1500  1500  1500  1500 
Juust, madala rasvasusega 200   200 200  200 
Kodujuust, R 4% 100  100  200  200 
Maitsestamata jogurt, R 2,5% 150 

150 

150  150 
Veiseliha 100  100  100  100 
Sealiha 100  100  100  100 
Maks 50 50  50  50 
Kanafilee 150  150  150  300 
Lõhe vm punane kala 400  400  400  400 
Heik vm valge kala 700  700  700  700
Munad  3tk  3tk  3tk  3tk
Pähklid 30  30  30  70
(Päevalille)seemned 30 70  70  70 
Mandlid –  35  35 
Või  35 35  35  35 
Õli 100 100  150  170 
Suhkur või mesi 150  150  200  200
Tume šokolaad  –  70 70  70