Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

24. märts 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
1.Kas täiskasvanud inimene ( 80 kg ) liialdab keefiri ,,Hellus 2,5%” kasutamisega, kui ta joob iga söögikorra eel seda 200 g? Söögikordi on päevas 4.
Pakendil on kiri: soovitav päevanorm 200 g.

2. Kas keefir ,, Hellus” sisaldab kõiki vajalikke amiinohappeid ( 22 ) nagu piimgi või on nende arv selles väiksem?

Vastuse eest tänades
Eller

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Üldjuhul soovitatakse vedelaid piimatooteid kaks klaasi päevas, lisaks pisut teisi piimatooteid. Kui inimese energiavajadus on väga suur (nt suure füüsilise koormuse tõttu), siis võib olla proportsionaalselt suurem ka piimatoodete hulk. Kui aga vajalik energiakogus on keskmine, siis võib lühe toiduaine liigne tarbimine tuua kaasa ka liigse energia tarbimise või selle, et söömata jäävad toidud teistest toidugruppidest ning seeläbi saamata sealt saadavad vajalikud toitained. Bakteritega rikastatud toodete suure tarbimise üheks ohuks võib olla ka see, et hetkel on tehtud vähe uuringuid, mis annaksid teada, mis juhtub sellise inimese soolestiku mikroflooraga, kes neid tooteid mingi aja jooksul palju tarbib ning siis loobub.
Teie teisele küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi vanemteadur Signe Adamberg: “Piimatoodetes (sh keefiris) tõepoolest leidub kõiki vajalikke aminohappeid, küll aga mitte kõiki muid eluks vajalikke aineid (näiteks rauda, osasid vitamiine, kiudaineid). Ainsa valguallikana ainult keefiri või piima tarbimine ei ole hea, kuna soovitatakse süüa mitmekülgselt (sh teisi loomseid valke ja kindlasti ka taimseid valke). Helluse puhul on lisaväärtuseks bakterid, kuid sama kehtib ka muude hapendiste, eriti jogurti, keefiri jms kohta.”