Uued riiklikud toitumis- ja liikumissoovitused on avaldatud

Toitumissoovitused on teaduslikel uurimistulemustel põhinevad soovitused toiduenergia, makrotoitainete, vitamiinide ja mineraalainete päevaseks tarbimiseks. Nendest lähtuvad omakorda toidusoovitused, mis annavad soovitusi igapäevaseks toitude valikuks.

Peamised põhimõtted on jäänud samaks. Toiduvalikul on jätkuvalt kõige olulisem selle vastavus vajadusele, tasakaalustatus, mõõdukus ja mitmekesisus. Uued toitumissoovitused on muutunud paindlikumaks – makrotoitainete ehk valkude, rasvade ja süsivesikute soovitatavad tarbimisvahemikud on läinud laiemaks. Kui varem oli soovitatav valkude osatähtsus kogu päevasest energiast 10-15 protsenti, rasvadel 25-30 protsenti ning süsivesikutel 55-60 protsenti, siis nüüd on need vastavalt 10-20, 25-35 ja 50-60 protsenti. Suurenenud on mõnede vitamiinide ja mineraalainete soovitused. Enim tasub esile tuua vitamiini D soovituse suurenemist. Täiskasvanutel soovitatakse varasema 7,5 mikrogrammi asemel 10, eakatel koguni 20 mikrogrammi vitamiini D päevas. Paljudes vanusegruppides on suurenenud ka vitamiini C, magneesiumi ja seleeni soovitused. Ka puu- ja köögiviljade tarbimist soovitatakse suurendada.

Soovituste järgimine tagab organismi kasvu ja funktsioneerimise ning väheneb võimalik haiguste risk, mis on tingitud tasakaalustamata toitumisest. Rahvusvaheliste põhimõtete järgi peaksid toitumissoovitused mistahes riigis rahuldama nende pideval järgimisel 97–98 protsendi inimeste füsioloogilised vajadused eeldusel, et inimesed on tervislike eluviisidega (lisaks tasakaalustatud toitumisele söövad mitmekesiselt, ei suitseta, tarvitavad alkoholi mõõdukalt ning on füüsiliselt aktiivsed, magavad ja puhkavad piisavalt) ja terved (st ei ole kliiniliselt diagnoositud pikaajalist haigust). Toidusoovitused on rahvastiku keskmistele rühmadele ehk enamikule rahvastikust, kel puuduvad tõsisemad terviseprobleemid ning kes ei ole oma toitumist piiranud mingitel põhjustel ka ise.

Riiklikud toitumis- ja liikumissoovitused on alusdokumendiks spetsialistidele: õppekavade koostamisel ja õppematerjalide väljatöötamisel, menüüde planeerimisel institutsionaalses toitlustamises ning tööriistaks tervishoiutöötajatele ja toitumisnõustajatele.

Toidusoovitused annavad soovitusi roogade ja toiduainete valikuks ning aitavad sellega tagada mitmekesist ja tasakaalustatud toitumist. Toidupüramiid aitab toidusoovitused muuta igapäevaelus kergemini kasutatavaks ja kõigile arusaadavaks. Riiklikel toitumissoovitustel põhineb ka toitumine.ee lehel olev informatsioon.

Riiklike toitumis- ja liikumissoovituste uuendamise protsess algas 2012. a ning lõppes märtsis 2017. Eelmised soovitused pärinevad 2006. aastast. Soovituste uuendamist juhtis Tervise Arengu Instituut. Töörühmas osales üle 40 eksperdi erinevatest kõrgkoolidest, erialaseltsidest ja ametiasutustest. Kuna klimaatiliselt, ühiskonnakorralduslikult ja söömisharjumuste poolest on Eesti sarnane Põhjamaadele, siis on meie toitumissoovituste koostamisel põhialuseks võetud Põhjamaade soovitused, arvestades aga Eesti kultuurilist ja sotsiaalmajanduslikku tausta. Toitumissoovitused põhinevad rahvusvaheliste põhimõtete kohaselt süsteemsetel ülevaadetel ja kliinilistel uuringutel, mitte küsitluspõhistel üksikuuringutel.

Tervise Arengu Instituut

30. november 2021

Päkapikkude kriisikoosolek: mida kingipakki panna?

Soovituslik lugemine kõikidele lapsevanematele kingipakkide teemal

4. november 2021

JOKK-skeemid toitude pakendite märgistusel ajavad segadusse

Kuidas teha paremaid valikuid poes? Mida tegelikult räägib meile pakendil olev info? Luubiga poodi Kui rääkida inimestega toidupakenditel olevast infost, tuleb varem või hiljem jutuks, …

7. september 2021

Toit ja alkohol – millal sõbrad, millal vaenlased?

Kas pokaal-kaks õhtust veini aitab kehakaalu hoida? Kas purk energiajooki vähendab joovet ja parandab enesetunnet? Milliste toitumise ja alkoholi pruukimise koosmõjudega üleüldse tuleks arvestada? Küllap …

17. juuni 2021

Suhkrud toidus

Sageli soovitatakse suhkrute tarbimist vähendada. Kust suhkruid saab ja kas kõikide suhkrute saamist on vaja vähendada? Kuidas teada saada, kui palju on toidus suhkrut või …

22. aprill 2021

Teraviljad – mis ja milleks?

Toidupüramiidis moodustavad teraviljatooted koos kartuliga tärkliserikaste toitude grupi, mida soovitatakse koguseliselt, koos puu- ja köögiviljade ning marjagrupiga, süüa kõige enam. Eestis kasvatatakse eelkõige rukist, nisu, …

Kõik artiklid