Blogija Sandra Vungi tegi omale eesmärgiks valmistada iga päev lisaks põhitoidule üks suur kausitäis toorsalatit.
Sandra kirjutab: „Värsket kraami pole kunagi liiga palju ning praegusel ajal kuluvad vitamiinid väga ära. Tahtsin, et minu salatite põhikomponendid oleksid soodsad ja lihtsalt kättesaadavad. Siis pole mingit vabandust salatit mitte valmistada.“
Jagame Sandra viite retsepti. Neid võib vastavalt oma maitsele täiendada. Autor soovitab: „Seemnesegu peab sisaldama linaseemneid, päevalilleseemneid, kõrvitsaseemneid ning seesamiseemneid. Poodidest võib otsida ka seemneleiva segu, mis sisaldab kõiki neid samu seemneid.“
Kõikide salatite kogused on mõeldud kolmele-neljale inimesele.
Porgandi, kurgi ja tomati salat punase sibulaga
• 2 suurt porgandit
• 1 keskmine värske kurk
• 250 g / paar peotäit kirsstomateid
• pool punast sibulat
• natuke jahvatatud musta pipart
• 1 sl kvaliteetset õli
• veidi soola
• paar sl seemnesegu
Riivi või ribasta porgand ja kurk. Lõika kirsstomatid ja punane sibul viiludeks. Sega kõik koostisained omavahel läbi.
Juurselleri, õuna ja kaalika salat
• 1 suurem õun
• 200 g riivitud kaalikat
• 120 g riivitud juursellerit
• veidi soola
• 1 sl sidrunimahla
• 1 sl kvaliteetset õli
• paar sl seemnesegu
Koori õun, lõika südamik välja ja ülejäänud õun viiluta. Sega õunaviilud teiste koostisosadega läbi.
Kõrvitsa ja porru salat natukese karriga
Üks erakordselt mahlane salat. Karripulbrit olen ma juba ammu harjunud osadele salatitele lisama.
See annab mõnusalt sooja hõngu ja väga hea lisamaitse. Kõrvitsat tasub palju rohkem ka toorelt süüa, sest see sisaldab hulgaliselt kasulikke aineid.
• 1 porru
• 400 g riivitud kõrvitsat
• 1 ½ tl karripulbrit
• veidi soola
• 1 sl kvaliteetset õli
• 1 sl sidrunimahla
Haki porru ratasteks ja sega ülejäänud koostisainetega.
Kapsa, kurgi ja küüslaugu salat soolatud maapähklitega
Kui kapsas lihtsalt viiludeks lõigata ja salatisse segada, siis peab seda ikka tükk aega järama, et söödud saaks. Siin on aga üks nipp. Nimelt kui oled kapsa soolaga seganud, siis mudi ja pigista seda parasjagu, et see pehmemaks muutuks. Hoopis mõnusam on kohe süüa. Kapsas on üldse üks väärt salati põhitoiduaine, sest see on nii soodne, alati igal pool kättesaadav ning sisaldab arvestatavas koguses kaaliumi ja C-vitamiini.
• 500 g peakapsast
• veidi soola
• 1 keskmine värske kurk
• paar peotäit soolapähkleid
• 1-2 sl sidrunimahla
• 1 küüslauguküüs
Lõika kapsas peenikesteks ribadeks ning sega soolaga läbi. Pigista ja mudi kapsaribasid, et need pehmemaks muutusid. Lõika värske kurk viiludeks ja lisa salatisse koos ülejäänud koostisainetega. Sega kõik korralikult läbi.
Suvikõrvitsa, brokoli ja peedi salat
Peeti ei pea alati keetma ning ka toorena sobib see hästi salatisse. Nii peet kui ka brokoli sisaldavad hulgaliselt kasulikke vitamiine ja mineraalaineid. Suvikõrvits annab siin kõvasti mahlasust.
• 400 g suvikõrvitsat
• 1 väike toores peet
• paar peotäit brokoliõisikuid
• 1 sl sidrunimahla
• veidi soola
• paar sl seemnesegu
• 1 sl kvaliteetset õli
Riivi suvikõrvits ja peet. Haki brokoliõisikud vajadusel väiksemaks. Sega kõik koostisained omavahel läbi.
17.10.2014